От началото на годината досега масовият бензин А 95 е поскъпнал

...
От началото на годината досега масовият бензин А 95 е поскъпнал
Коментари Харесай

Цената на масовия бензин догонва тази на дизела

От началото на годината до момента всеобщият бензин А 95 е поскъпнал драстично и към този момент се приближава до цената на дизела. След обичайния скок на горивата преди великденските празници с над 10 ст. за литър, увеличението продължи и през май. За по-малко от 6 месеца А 95 е добавил към цената си общо 32 ст. за литър. Така в последните дни междинната му цена по бензиностанциите е 2.27 лева за литър. В същото време междинната цена на елементарния дизел е 2.33 лева за литър. При него обаче повишаването спрямо началото на годината е доста по-малко - с 19 ст. за литър. Това демонстрира информация с данните на профилирания портал " Фуело ".

По-значителното повишаване започва в средата на април за всеобщия бензин, а при дизела още от началото март. От 1.95 лева. в началото на годината през април А 95 коства към този момент 2.20 лева за литър. При дизела обстановката е сходна - от 2.14 лева. в началото на януари през март междинната му цена вече е била 2.32 лева за литър, но оттогава до момента се задържа относително равномерна.

Противно на пазарната логичност и на разпоредбите на конкуренцията, големите вериги бензиностанции поддържат идентични междинни стойности на главните горива. Шест от най-големите у нас - " ОМВ ", " Шел ", " Еко ", " Лукойл ", " Петрол " и " Ромпетрол ", например имаха еднакви междинни цени на бензина за 24 май - 2.29 лева за литър. Същото е ситуацията и при дизела, като още веднъж шест от най-големите вериги афишират идентична междинна цена - 2.35 лева за литър, демонстрират данните от уеб страницата. Подобно координиране на цените в действителност е нормална процедура на веригите, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) до момента не е забелязвала нищо подозрително. В същото време при по-малките бензиностанции разликата в цените е с 10 и повече стотинки.

Справка по области демонстрира, че най-скъпо е да се напълни резервоара в област Видин. Средната цена за всеобщия бензин в областта е 2.31 лева за литър, до момента в който за дизела е 2.36 лева за литър. Но някои от огромните бензиностанции там продават дизела за рекордните за тази година 2.39 лева за литър - с 6 ст. повече от междинната цена за страната. Скъпи са горивата и в областите Кюстендил, Враца, Плевен.

Най-евтиното гориво у нас е в областите Габрово, Стара Загора и Пловдив, демонстрира още класацията, само че все пак цените и там са съпоставими със средните. В Пловдив да вземем за пример цената на всеобщия бензин е приблизително 2.25 лева, а на дизела - 2.30 лева за литър, или нищожно по-ниска спрямо тази за цялата страна.

До огромна степен цената на горивата зависи от цената на суровия нефт. В началото на януари средната цена за барел е била към 61 $, до момента в който през второто десетдневие на май доближи до 71 - 72 $ за барел, преди да падне внезапно този четвъртък до към 68 $ за барел.

Засега прогнозите, основани на цената на петрола, са за задържане на цената на горивата на сегашните им нива. По традиция обаче у нас, при започване на най-активния летен сезон, цените на бензина и дизела се повишават. Засега те към момента са с към 10 ст. за литър по-ниски от пика, който доближиха в края на октомври и началото на ноември предходната година. Шоковото повишаване тогава докара и до серия от митинги. В резултат Комисия за защита на конкуренцията стартира при започване на ноември следващ секторен разбор, който завърши през март тази година с предстоящото умозаключение, че нарушавания няма. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР